top of page
Yazarın fotoğrafıOA Koordinatörü

Aracınızın Kış Bakımı Yapıldı Mı?

Kış bakımı ile ilgili önemli bilgileri Yasin Tomurcuk, sizler için detaylı bir şekilde aktardı.

Tomurcuk Oto Servis, 1993 yılında Bursa’da kurulmuş, yenilikçi yaklaşımı ve müşteri odaklı hizmet anlayışıyla sektörde öncü bir konuma gelmiştir. TSE 1247 Belgesi’ni alan ilk servislerden biri olan firma, bugün ikinci kuşak temsilcisi Yasin Tomurcuk yönetiminde faaliyetlerini sürdürüyor. Bosch Car Servis konseptiyle genişleyen Tomurcuk Oto Servis, Bursa’da TSE K 646 belgesi alarak elektrikli araç bakımında da öncülük etmektedir.

Firma, özellikle kış aylarında araç sahiplerine sunduğu kapsamlı kış bakım hizmetleriyle dikkat çekiyor. Kış mevsiminde araçların motor, akü, lastik ve fren sistemleri gibi kritik parçalarının bakımının önemine vurgu yapan Yasin Tomurcuk ile bu röportajda, güvenli sürüş için alınması gereken önlemleri ve kış bakımının gerekliliklerini konuştuk.


Kış mevsimi araç bakımı açısından neden önemlidir?

Kış mevsimi araçların soğuk ortamlarda özellikle aksamlarda aşınmasının yoğun olduğu zaman dilimidir. Yani özellikle bir kış sabahı çalıştırılan bir otomobilin motoru ısınana kadar soğutma suyunun ısınması termostatının açması, motor yağının viskozite akıcılık özelliğinin olması gereken çalışma ortamına ulaşması ve güzel bir yağ filmi oluşturması için zor bir ortamdır. Bunun için araçlarda kış bakımı çok önemlidir soğutma suyu antifriz oranı motor yağın performansı, fren hidroliği, şanzıman yağı gibi tüm sıvı sisteminin check edilmesi ve aracımızın genel olarak kışa hazırlanması gerekir.


Kış bakımının, sürücülerin güvenliği ve araçların performansı üzerindeki etkilerini nasıl

değerlendirirsiniz?

Kışın özellikle sabah saatlerinde yolların kaygan olduğu süreçlerde çok tehlikeli seyirler oluşmaktadır bunun için kış mevsimine uygun lastik seçilmelidir görüş açısının sağlıklı olması için kalorifer sisteminin sağlıklı çalışıp camlarımızın buğu olmaması gereklidir. Bununla beraber aracımızın kışlık bakımını detaylı bir şekilde yapmamız gerekmektedir.


Benzinli Araçlar;

Benzinli araçlarda kış bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar nelerdir?

Benzinli araçlarda özellikle yakıt filtremizin temiz olması, ateşleme bujilerimizin çok sağlıklı çalışması gerekmektedir. Yakıt depomuzda yakıt seviyesinin çok aza inmemesi gerekmektedir. Az yakıt seviyesinde kullanılan araçlar yakıt seviyesine pis benzinin gitmesine sebep olacağı için sağlıklı çalışma olmaz.


Soğuk hava, motor ve yakıt sistemi üzerinde ne tür etkilere yol açar? Bu etkilere karşı

ne tür önlemler önerirsiniz?

Soğuk havalarda benzinli araçlarda yanmanın kalitesi çok iyi olacağı için ateşleme sistemimizin kusursuz çalışması gerekmektedir. Hava filtremizin temiz olmasına özen göstermeliyiz.


Soğuk havalarda motorun ilk çalıştırılmasında yaşanan sorunları önlemek için ne gibi

tavsiyeleriniz var?

Motorlar ilk çalışma anlarında yoğun bir aşınmaya maruz kalırlar. Bu sebep ile aracımızı çalıştırır çalıştırmaz yola çıkmamalıyız. 3 - 5 dk ısınmasını beklemeliyiz. Bu aşınmayı önler.


Benzinli araçlarda antifriz kullanımı ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?

Antifriz 6 ayda bir değiştirilmesi gereken bir sıvıdır. Donmayı önleyen bir sıvı olduğu için sudaki antifriz yoğunluğu sürekli ölçülmelidir.


Kış lastikleri ve lastik basıncı, benzinli araçlar için ne kadar önemlidir? Bu konuda

servis olarak önerileriniz neler?

Kış lastikleri kışın kullanmamız gereken lastik tipleridir. Araç üreticisi kriterlerine göre ebat ve basıncı ayarlanmalıdır. Aşırı inik lastik, lastik kırılmalarına ve olumsuz yol tutuşuna sebep olur. Aşırı şişik lastik ise kontrolsüz sürüş ve kaymalara sebep olmaktadır. Bu sebeple araç üreticisi katalog değerlerine uyulmalıdır.


Elektrikli Araçlar;

Elektrikli araçların kış bakımında dikkat edilmesi gereken özel noktalar nelerdir?

Elektrikli araçların kış bakımlarında batarya ve elektrik motoru yüzeysel fiziksel kontrolleri yapılmaktadır. Soğutucu sıvısının seviye ve yoğunluk kontrolü yapılmaktadır.


Soğuk hava, batarya performansını nasıl etkiler ve bu konuda neler yapılabilir?

Bataryamızı tam olarak bitirmemek ve yüzde yüz şarj dolu olmasını engellemek tavsiye edilir. Soğuk havalarda batarya çalışma aralığı orta düzeylerde en iyi performansı vermektedir.


Elektrikli araçların şarj süresinde kışın yaşanan değişikliklere karşı sürücülere ne gibi

tavsiyeler sunuyorsunuz?

Bataryaların sağlığı açısından yavaş şarj tavsiye edilmektedir. Şarj kapasitesinin yüzde 20den aşağı düşmemesi ve %100 dolu olmaması önemle tavsiye edilir. 


Batarya yönetimi ve kış aylarında araç verimliliğini artırmak için kullanıcıların

yapabileceği şeyler nelerdir?

Soğutma sıvısı seviyesi kontrol edilip yoğunluğu ölçülmelidir. Periyodik kontrollerde ise gerekli görünen durumlarda değiştirilmelidir.


Elektrikli araçlar için soğutma sistemi bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Tüm sıvı seviyeleri, rot balans ayarları, lastik seçimleri fren sistem ve hidroliği değişimleri yapılmalıdır.


Her İki Araç Türü İçin;

Benzinli ve elektrikli araçların kış bakımında ortak olan bakım işlemleri nelerdir?

Günümüz araçlarının ülkemiz iklim ve yakıt kalitesine oranla her 10 binde bir gerekli servis periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması gerekmektedir.


Sürücülere düzenli bakımın önemi hakkında ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Kışın servisimize gelen araçların mutlaka far ayarları, tse standartlarındaki far ayar cihazı ile yapılmalı, cam sıvısı deposu antifrizli şampuanlar ile doldurulmalı, sileceklerin de her kış başı değişmesi tavsiye olunur.


Kışın güvenli sürüş için araç sahiplerine önerileriniz nelerdir?

Tomurcuk otomotiv olarak biz servisimize gelen tüm araçlara 36 nokta kontrol check up yapmaktayız. Bu kapsamda elektrik, marş, şarj akü testi, marş şarj voltaj ve akü performans testi, sıvı seviye kontrolleri, geometrik testler ve lastik ölçümleri her zaman servisime gelen araçlara yapılmaktadır.


Kış bakımı yapılmamış araçların karşılaşabileceği en yaygın sorunlar nelerdir?

Kış bakımının aksatılması halinde soğuk havadan dolayı buzlanma etkisiyle fren tutuşunda yaşanan problemler, görevini yapmayan silecekler, mevsime uygun olmayan lastik tiplerinden ötürü sağlıksız yol tutuşu, antifriz kullanılmadığı takdirde yaşanan donmalar olumsuzluklar arasında en yaygın olanlarıdır.


Bir araç servisi olarak kış bakımında sürücülere sunduğunuz özel hizmetler veya

paketler var mı?

Servisimizde yeni araçların elektronik alt yapı ve adaptasyonları için her türlü makine ekipmanı bulunmaktadır. Örneğin yeni nesil araçların radar ve yol faz sensörleri kodlanıp kalibrasyon yapılması için gerekli alt yapı bulunmaktadır. İstenmeyen kaza sonraları değiştirilen bazı parçaların montajından sonra yapılması gereken kodlamalar için gerekli alt yapı bulunmaktadır. Bunla beraber rot balans lastik değişim jant doğrultma gibi işlemler servisimizde yapılmaktadır. Özellikle elektrikli araçlar için her anlamda servis operasyonu için gerekli olan tüm diagnostik alt yapı servisimizde bulunmaktadır. Bu ekipmanlar ile yapılan her türlü test ve ölçüm sonucu servisimize gelen araçlar kış mevsimine hazırlanmaktadır.


Servis ve Bakım Hizmetleri Hakkında;

Araç sahipleri kış bakımı için ne zaman servise gelmeli? En uygun zaman aralığı

nedir?

Kasım ve aralık ayı kış aylarının başlangıcı olduğu için bu aylarda kış bakımına araçlarımızın hazır hale getirilmesi en önemli zamanlardır.


Kış bakımında serviste gerçekleştirilen kontrol ve bakımların detayları nelerdir?

36 nokta checkup; motor komple detay, yakıt filtresi, bağlantı adaptörü, klima gazı, polen filtresi, temizleyici solüsyon, hortum, conta, tapa pulu, yağ soğutucu, antifriz kontrolleri detaylı yapılır.


Servisinizde kullanılan özel ekipmanlar veya yeni teknolojiler var mı? Bu ekipmanlar

kış bakımını nasıl kolaylaştırıyor?

Servisimizde yeni araçların elektronik alt yapı ve adaptasyonları için her türlü makina ekipmanı bulunmaktadır. Örneğin yeni nesil araçların radar ve yol faz sensörleri kodlanıp kalibrasyon yapılması için gerekli alt yapı bulunmaktadır. İstenmeyen kaza sonraları değiştirilen bazı parçaların montajından sonra yapılması gereken kodlamalar için gerekli alt yapı bulunmaktadır. Bunla beraber rot balans lastik değişim jant doğrultma gibi işlemler servisimizde yapılmaktadır. Özellikle elektrikli araçlar için her anlamda servis operasyonu için gerekli olan tüm diagnostik alt yapı servisimizde bulunmaktadır. Bu ekipmanlar ile yapılan her türlü test ve ölçüm sonucu servisimize gelen araçlar kış mevsimine hazırlanmaktadır.


Bu keyifli ve bilgilendirici sohbet için Yasin Tomurcuk’a ve Tomurcuk Oto Servis ekibine teşekkür ederiz. Araçlarınızı güvenle kışa hazırlamanız dileğiyle!


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page